2017 års vinnare

PRESSRELEASE 23 NOV 2017

 

Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Från grunden med systrarna Eisenman:

alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella

 

 

 

Författare:Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Foto: Hélen Pe  Form: Peter Alenäs

Förlag: Bonnier Fakta

 

Motiveringen löd:
Landets aspirerande mathantverkare har fått sin heliga skrift.
Om man vill frambringa ost, kimchi, marmelad, snacks, läsk eller torka kött – allt finner man i detta vackra verk.
Sällan har en grundkokbok varit mindre grund och mera grundlig.

Boken vann också klassen Grundkokböcker.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för sjuttonde året i rad. I år är  titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket i Stockholm och lockade uppemot 150 författare, förlagsfolk och matintresserade.

Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

 

Samtliga 42 pristagare finns på separat lista.

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller                          Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Birgit Hemberg                           Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder                                 Journalist och kock, Stockholm
Charlotte Birnbaum                     Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Dick Norberg                              Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell                         Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur kommer inom kort att finnas som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

 

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se  070-554 41 63

 

 

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE
 
 
 
 
 

PRESSRELEASE 23 NOV 2017

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017

 

1.
À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Frida Ronge
Titel: Rå som sushi : nordiska råvaror och japanska nudlar
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Lennart Weibull
Form: Stefan Fält
Motivering:
Lika uppfriskande som en snabbpicklad makrill eller en läcker japansk råbiff är denna krispiga, oklanderliga och aptitretande kokbok. Mums!

 

2.
Barn och mat – 1:a pris
Författare: Sara Begner
Titel: Barnens kockskola : middag för hela familjen
Förlag: Norstedts
Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Eva Hildén Schmidt
Form: Pernilla Qvist
Motivering:
En riktig köksskola med pedagogiska bilder, där barn moment för moment visar hur rätter ska tillagas. Mot slutet av boken finns trerätters helgmenyer som hela familjen kan hjälpas åt med.

 

3.
Barn och mat – 2:a pris
Författare: Martina Jönsson
Titel: Matlabbet: goda experiment för hungriga barn
Förlag: Titel Books
Foto: Pamela Hanné
Illustrationer: Caroline Liljedahl
Motivering:
En lustfylld och rolig bok för morgondagens konsumenter. Matexperimenten i köket gör råvarukunskap och matglädje till en naturlig del av barnens vardag.

 

4.
Barn och mat – Bästa översättning
Författare: Piotr Soch
Översättning: Tomas Håkanson
Titel: Stora boken om bin
Förlag: Alfabeta
Textbearbetning: Wojciech Grajkowski
Motivering: En både humoristisk och vanvettigt detaljrik bildberättelse, som med stor kärlek skildrar den viktigaste insekten för vår civilisation.

 

5.
Ceremoniella måltider
Författare: Jesper Taube och Sven-Bertil Taube
Titel: Middag med Taube
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Motivering: En familjemiddag i Sven-Bertil Taubes anspråkslösa och underhållande sällskap förenar barndomsrätter och reseminnen, föredömligt tillagade och presenterade av sonen Jesper.

 

6.
Choklad
Författare: Mia Öhrn
Titel: Chokladbollar
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Form: Jonna Olsson
Motivering:
Den älskade chokladbollen har fått många läckra skepnader i den här boken. Exempelvis: Chokladbollar med krossad Daim, Kanelbullebollar, Semmelbollar samt lite nyttiga som kikärtsbollar med lakrits och fikon.

 

7.
Desserter
Författare: Ulf Ellervik
Titel: Glass för kemister och andra livsnjutare
Förlag: Fri Tanke Förlag
Foto: Ingela Fors
Motivering: Med kemistens perspektiv närmar vi oss glassar och drinkar på helt nya sätt – en folkbildargärning kring iskylans estetik och praktik.

 

8.
Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Författare: Matilda Marshall
Titel: Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagen
Förlag: Brutus Östlings bokförlag Symposion
Form: Frederic Täckström
Motivering:
En viktig och aktuell doktorsavhandling som rör hållbarheten i människors vardag. Den belyses genom vår matkonsumtion i Sverige men även globalt. Hållbarheten förhandlas och balanseras av oss varje dag.

 

9.
Dryckeslitteratur
Författare: Jakob Nielsen och Mikael Zetterberg
Titel: Köksbryggning : riktigt gott öl med små medel
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Fredrik Ottosson
Motivering: Med hembryggt öl puttrande i tusentals badrum och kök förmedlas här kloka råd och viktiga rön kring landets snabbast växande folkrörelse.

 

10.
Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Donald Boström
Titel: Kaffeboken
Förlag: Bokförlaget Arena
Foto: Donald Boström
Motivering: En bibel och blivande standardverk om vår mesta dryck som inte bara tränger djupt i kaffets historik och praktik, utan också gestaltar en kultur med suveränt bildarbete.

 

11.
Essäer kring måltiden
Författare: Andreas T. Olsson
Titel: Sista gästen
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: En synnerligen bedräglig krogskildring
där prosan spritter av skrivarglädje, rytm, humor och elegans. Och vem är sista gästen?

 

12.
Essäer kring måltiden – Bästa översättning
Författare: Ruth Reichl
Översättning: Ann Margret Forsström
Titel: Delicious : en utsökt roman
Förlag: Printz Publishing
Översättning: Ann Margret Forsström
Motivering: Ett lyckat äventyr i romanbranschen av USA:s mest legendariska krogtestare. Aptitretande, intagande och lagom mättande.

 

13.
Etniska kokböcker – 1:a pris
Författare: Jonas Cramby
Titel: Japansk grillning : yakitori, yakiniku, korean BBQ, izakaya
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Roland Persson och Jonas Cramby
Form: Jonas Cramby
Motivering:
Både prydlig och vild, detaljerad och pedagogisk, tydlig och suggestiv – efter bara en genombläddring av denna färgrika handbok vill man omedelbart grilla på ostasiatiskt vis.

 

14.
Etniska kokböcker – 2:a pris
Författare: Sébastien Boudet
Titel: Sébastiens franska kokbok
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Richard Rönnerstam
Form: Elina Grandin
Motivering:
Boken är en hyllning till fantastiska svenska råvaror och god mat. Recepten är favoriter från det franska köket. Med stor respekt och i samklang med naturen skapar Sébastien en inspirerande hyllning till sin barndoms franska kök.

 

15.
Gastronomiska ordböcker och lexikon
Författare: Lisen Sundgren
Titel: Vildvuxet : mat och huskurer från naturen
Förlag: Bonnier Fakta
Illustrationer: Nadia Nörbom
Form: Eva Wilsson
Motivering:
Hela boken är en blomstervandring. Det är en guide och inspirationskälla för oss, som vill plocka vilda växter och känna oss trygga i våra val. Boken binds samman med detaljerade och underbart vackra akvareller. En bok där naturen kryddar måltiderna.

16.
Grundkokböcker
Författare: Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman
Titel: Från grunden med systrarna Eisenman : alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Hélen Pe
Form: Peter Alenäs
Motivering:
Landets aspirerande mathantverkare har fått sin heliga skrift. Om man vill frambringa ost, kimchi, marmelad, snacks, läsk eller torka kött – allt finner man i detta vackra verk. Sällan har en grundkokbok varit mindre grund och mera grundlig.

 

17.
Historisk måltidslitteratur – 1:a pris
Författare: Matti Wiking Leino
Titel: Spannmål : svenska lantsorter
Förlag: Nordiska museets förlag
Form: Göran Eklund
Motivering: Med rak, enkel pedagogik och genomtänkt vackra illustrationer leder Matti Wiking läsaren genom grödorna på landets spannmålsåkrar. Väl i mål vet man allt.

 

18.
Historisk måltidslitteratur – 2:a pris
Författare: Hedengren, Olof
Titel: Herrgårdsfruns recept : livet, köket och maten
Förlag: Norstedts
Illustrationer: Stina Wirsén
Motivering:
Kärleken fick Lina att flytta från Stockholm till att bli herrgårdsfru på Riseberga. Hon bytte Chopin mot slakt och matlagning. Släktingen Olof Hedengren berättar om Linas liv och har tecknat ner många av hennes recept, uppdaterade. En riktig skatt ur 1800-talet.

19.
Hälsa
Författare: Björn Frantzén, Göran Lager och Sara Frantzén
Titel: Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk
Förlag: Norstedts
Foto: Erik Olsson
Illustrationer: Jenny von Döbeln
Motivering:
En av våra mest berömda och inflytelserika kockar lär ut hur man lagar mat till diabetiker. En bok som är viktig, sinnlig, optimistisk och lärorik.

 

20.
Kokböcker med restauranganknytning – 1:a pris
Författare: Ulf Elfving
Titel: Ett år på Sjömagasinet
Förlag: Wagner & Co. AB
Foto: Anna Huerta
Form: Clas Håkansson
Motivering:
I denna vackra och personliga bok får vi följa arbetet på den anrika krogen Sjömagasinet under ett år. En fröjd för öga och gom!

 

21.
Kokböcker med restauranganknytning – 2:a pris
Författare: Maria Rundqvist, redaktör
Recept: Helena Edoff, Anette Rundqvist, Jimmy Johansson, Tony Jaurell
Titel: Matglädje tillsammans : Bommersvik och Åbykvarn
Förlag: Mango Architects
Foto: Helena Edoff
Motivering:
Bommersvik och Åbykvarn guidar oss genom de olika årstiderna och vilka råvaror, som är bäst just då. Samarbetet mellan kök och odling blir en kreativ combo, och gästerna jublar!

 

22.
Köksträdgårdslitteratur – 1:a pris
Författare: Stefan Sundström
Titel: Stefans stora feta röda
Förlag: Leopard förlag
Foto: Jeanette Andersson
Motivering:
I denna mycket personliga bok får vi lära oss massor om tomater men också en hel del om den inspirerande Stefan Sundström – en ytterst lyckad kombination!

 

23.
Köksträdgårdslitteratur – 2:a pris
Författare: Anette Dieng, Ingela Persson
Titel: Skörd : 41 grönsaker, 810 recept från Ekolådan
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Erik Olsson
Illustrationer: Katy Kimbell
Form: Katy Kimbell
Motivering:
En sympatisk och oerhört matnyttig bok, där vi får lära oss att använda våra 41 mest älskade grönsaker på inte mindre än 810 olika sätt. Inspirerande och roligt!

 

24.
Köksträdgårdslitteratur – Bästa översättning
Författare: Kathy Willis
Översättning: Annika Meijer
Titel: Botanicum
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Katie Scott
Motivering:
En ljuvlig och generös bok fylld av skönhet och kunskap för både liten och stor. Här kan vi tillsammans njuta av de vackraste, fulaste och mest illaluktande livsformerna i Guds natur. En glädje!

 

25.
Livsstilslitteratur
Författare: Johan Ekelund (idé), Linda Zetterman (idé)
Text och intervjuer: Stina Lundén
Titel: Capellagårdens kokbok : platsen, människorna och maten
Förlag: Carlsson Bokförlag
Idé, form och foto: Johan Ekelund, Linda Zetterman
Illustrationer: Terése Karlsson
Motivering:
En bok om maten och människorna på den legendariska hantverksskolan i Vickleby på Öland. En vacker och inspirerande bok om en plats att längta till.

 

26.
Mat och dryck i kombination
Författare: Peter Streijffert
Titel: Vego & vin : rätt vin till vegetarisk mat
Förlag: Blue Publishing
Foto: Lasse Hallström
Form: Eva Karlsson
Motivering: Att hitta rätt är inte alltid lätt när vin ska sättas till vegorätt. Med Peter Streifferts väl avvägda vägledningar gör man det.

 

27.
Matbröd
Författare: Maria Blohm
Titel: Långjäst och lättbakat : riktigt bröd med enkla metoder
Förlag: Tukan förlag
Foto: Katja Ragnstam
Form: Malou Holm
Motivering:
Boken börjar med goda tips: öka inte mängden jäst, väg noggrant, ta tempen på brödet, diska degbunken kallt. Förutom matbröd innehåller boken också många recept på glutenfria bak såväl som kaffebröd.

 

28.
Nordisk måltidslitteratur
Författare: Björklund, Michael
Text: Linda Forth
Titel: Mickes söta
Förlag: HSS Media
Foto: Linus Lindholm
Form: Elin Nyman
Motivering:
Michael gillar det söta livet. Inspirationen är stor och här används socker, smör, grädde - och allt blir riktigt gott.

 

29.
Regional måltidslitteratur, 1:a pris
Författare: Ekholm, Steven ; Peder Sundström ; Håkan Nordström ; Anders Lönn
Titel: Vår del av världen : Höga kusten : ursprung, råvaror och smaker
Förlag: Magasin Höga kusten Publishing AB
Foto: Peder Sundström, Håkan Nordström
Form: Peder Sundström, Maria Westin, Anders Lönn
Motivering: Med entusiasm och passion skildras en dynamisk kuststräcka med både världsarvsstatus och välfyllt skafferi. Här matchas lokal råvarukänsla med imponerande kulinarisk skaparkraft.

 

30.
Regional måltidslitteratur, 2:a pris
Författare: Titti Qvarnström
Intervjuer: Karin Ericson
Titel: Malmö cooking : min stad – vår mat
Förlag: Norstedts
Foto: Christoffer Lomfors
Form: Kristin Lidström
Motivering:
Det sjuder och pyser i landets tredje stad: en oerhört upphetsande bok med en mängd olika matlagare som ger oss syltad kalvmage, svarta valnötter, fattoush och gravad kaninfilé. Läs, laga, ät!

 

31.
Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Elin Unnes
Titel: Paris för foodisar
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: Med denna foodieguide i handen tränger man lätt in i den djungel av informella matställen, som försett den franska matmetropolen med helt nya uttryck.

 

32.
Speciallitteratur – metod
Författare: Johan Fritzell, Johan Åkerberg
Titel: Holy smoke BBQ : ingen rök utan kött
Förlag: Natur & Kultur
Foto: David Back, Stuart McSpadden, Paul Almira, Robert Jacob Lerma, Johan Fritzell
Form: Björn Borgcrantz, Conny Lindström
Motivering:
Denna bok doftar rök och kött, en läsupplevelse som får en att trängta efter bringa och revben som barbecuegrillats i timtal. Den tveklöst ledande BBQ-krogen i landet avslöjar sina hemligheter.

 

33.
Speciallitteratur – råvara, 1:a pris
Författare: Anders Levén
Titel: Laga älg och annat vilt
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Magnus Skoglöf
Form: Moa Edlund
Motivering:
Här har vi författaren, jägaren och den erfarne kocken i en och samma person. Det märks på alla goda råd och läckra recept i boken - från smårätter, burgare, kryddiga korvar och stekar.

 

34.
Speciallitteratur – råvara, 2:a pris
Författare: Martin Ragnar, Paulina Rytkönen, Jan Hedh
Titel: Åkerbär
Förlag: Black Island Books
Motivering:
Vår mest försummade delikatess har fått sin monografi. Nördig, aptitlig, rolig och kunnig. Ett läsäventyr som bär hela vägen.

 

35.
Söta bakverk
Författare: Mattias Ljungberg, Joel Wåreus
Receptgranskning: Kristina Valentin
Historik: Richard Tellström
Titel: Är semlan en semla
Förlag: Watz Book Förlag
Foto: Joel Wåreus
Bildbearbetning: Niklas Arkhammar
Form: Sven R Ohlson
Motivering: Mattias Ljungberg har med gediget kunnande och milt vansinne tagit semlan till sensationella nivåer, vilket äntligen dokumenterats med Joel Wåreus följsamma fotografi.

 

36.
Undervisningslitteratur
Författare: Hans de Geer
Titel: Vin & sprit : från politik till marknad : 1917-2008
Förlag: Förlaget Näringslivshistoria
Form: Johan Sandell
Motivering: Med Vin & Sprit gick en sekellång epok i graven. Nu har detta högst legendariska alkoholdrama och nationaltrauma genom Hans de Geer fått sin rättmätiga hävdateckning.

 

37.
Vardagsmåltider, 1:a pris
Författare: Frederik Zäll
Titel: Stora grytboken
Förlag: Grenadine
Motivering:
Författaren älskar att laga goda grytor i gjutjärn, kastrull, ugnsform och lergryta. Både lyxiga och läckra klassiker från när och fjärran med intressanta smakkombinationer. En högst användbar bok.

 

38.
Vardagsmåltider, 2:a pris
Författare: Mattias Larsson
Titel: Fredagskockens bästa vardagsmat : på 20, 30 eller 40 minuter
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Jakob Fridholm
Form: Monica Sundberg
Motivering:
Vi behöver inspiration för att laga vardagsmaten. Det får vi i stora mått i denna kloka bok. Här kan vi också välja rätter efter hur lång tid det tar att tillaga dem, med många tips till att laga lätta och goda rätter.

 

39.
Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Martin Nordin
Titel: Gröna burgare
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Martin Nordin
Form och illustrationer: Li Söderberg, Katy Kimbell
Motivering:
I denna efterlängtade och beroendeframkallande bok lär oss Martin Nordin att göra utsökta vegetariska burgare och allt som krävs därtill. Inte en sekund för tidigt!

 

40.
Bästa form
Form: Johan Petterson
Titel: Sturehof, menyer 2005-2016
Författare: Peter Kihlgård
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Förord: Klas Östergren
Översättning: Chris Hall
Motivering:
Menyer är också måltidslitteratur - i alla fall på Sturehof. Johan Petterson prisas för sitt fantastiska bildskapande. "Genialt enkelt och ibland outgrundligt. Men hela tiden kul.” såsom Klas Östergren uttrycker det i förordet.

 

41.
Bästa foto
Foto: Joel Wåreus
Titel: Är semlan en semla
Författare: Mattias Ljungberg, Joel Wåreus
Receptgranskning: Kristina Valentin
Historik: Richard Tellström
Förlag: Watz Book Förlag
Bildbearbetning: Niklas Arkhammar
Form: Sven R. Ohlson
Motivering:
Joel Wåreus fina semmelstilleben är en fröjd för ögat. I den här boken visar han prov på ett suveränt bildskapande med varierade kompositioner och väl avvägd rytm, vilket ger oss läsare en rolig och härlig resa in i semlans värld.

 

42.
Bäst alla kategorier
Författare: Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman
Titel: Från grunden med systrarna Eisenman : alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella
Förlag: Bonnier Fakta Foto: Hélen Pe Form: Peter Alenäs
Motivering:
Landets aspirerande mathantverkare har fått sin heliga skrift. Om man vill frambringa ost, kimchi, marmelad, snacks, läsk eller torka kött – allt finner man i detta vackra verk. Sällan har en grundkokbok varit mindre grund och mera grundlig.